,,Čilo Šilas“ – vieta ir poilsiui, ir pramogoms

This entry was posted by on Ketvirtadienis, 16 balandžio, 2015 at

c1 Žiemos pradžioje Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijoje ilgai laukus pagaliau duris atvėrė nauja poilsio ir laisvalaikio  zona „Čilo Šilas“,  skirta visiems gimnazijos moksleiviams. Iškart po atidarymo ši vieta susilaukė didelio dėmesio ir pripažinimo – čia kiekvieną pertrauką galime sutikti  nemažai  mokinių, nusprendusių pailsėti, pažaisti, pabendrauti, atlikti namų darbus ar išsitiesti minkštutėliame sėdmaišyje.

Bet gal pradėkime nuo pradžių. Kaip atsirado „Čilo Šilo“ idėja, kaip sekėsi ją įgyvendinti ir kam reikalinga būtent tokia poilsio zona moksleiviams?

Pati idėja mokyklos parlamento nariams atsirado gana spontaniškai. Visiems žinoma, kad daugelyje universitetų yra specialios poilsio erdvės studentams, kurie gali leisti jose savo laiką tarp paskaitų, ilsėtis, ruoštis atsiskaitymams, naršyti internete ir kt.  Tad kodėl ir mūsų „Ąžuolyno“ gimnazijoje  neįrengus kažko panašaus? Esant „langui“ ar susirgus mokytojai, mokiniai dažniausiai neturėdavo kur dėtis: dalis jų keliaudavo į valgyklą ar skaityklą, kiti- į „bandelių namus“, esančius netoli mokyklos, na o likę- taip ir likdavo sėdėti šalia kabineto durų. Tad „Čilo Šilo“ idėja ir jos įgyvendinimas turėjo sumažinti šią problemą drauge skatindamas „Ąžuolyno“ gimnazijos  mokinių bendravimą ir vieningumą.c2

Dar sovietmečiu pastatyta mokykla su laiku vis keitėsi: atsirado kompiuterizuota skaitykla, daugelyje kabinetų- projektoriai, informacinis kabinetas, PIT-as ir kt. Tačiau vis tiek  labai trūko naujovių, kažko modernaus ir šiuolaikiško, skirto būtent mokinio laisvalaikiui, kad jis savo susikurtoje erdvėje galėtų pasijusti jaukiau ir laisviau, t.y. kaip namie. Labai siauri mokyklos koridoriai  kėlė bėdų rasti tinkamą ir patogią vietą poilsio zonai, tačiau ši problema po kurio laiko buvo išspręsta: nugriauta senoji rūbinė ir vietoj jos įkurtas „Čilo Šilas“.
,,O kodėl būtent toks pavadinimas?”- jūs galite paklausti. ,,Kodėl ne ,,Poilsio Giraitė” ar ,,Ąžuolo Drevė”? Į šį klausimą tiksliai, ko gero, negalėtų atsakyti niekas. Pavadinimas, kaip ir pati idėja, atsirado staiga ir netikėtai. Tai tiesiog smagus žodžio žaismas, lengvai įsimenanti frazė, neturinti gilios prasmės. Kiekvienas šį pavadinimą gali interpretuoti vis kitaip, tačiau esmė išlieka ta pati –  tai jauki erdvė, kuria rūpinasi ir kurią prižiūri gimnazijos parlamentas bei visa mokyklos bendruomenė.
Čia pūpso sėdmaišiai, foteliai, yra didelis apskritas stalas, jau pamėgtas skaitančiųjų ir atliekančiųjų namų darbus. Juos padovanojo dosnūs ir geranoriški rėmėjai. Čia ir kalendorius, skirtas žymėti įvairioms šventėms, progoms, renginiams, gimtadieniams ir kt. „Šile“ vis daugėja įvairiausių stalo žaidimų, kuriuos žaidžia susirinkę mokiniai. Tai puiki proga  pabendrauti su bendraklasiais ne tokioje formalioje aplinkoje, kaip dalykų kabinetai su mokykliniais suolais. Sėdėdamas biologijos pamokose tu gali pamatyti, kad Jonas gerai supranta žmogaus kaulų struktūrą, bet štai žaisdamas „Monopolį“ gali pastebėti, kad jis visai neprastas strategas, o žaisdamas „Alias“ – dar ir labai raiškiai ir logiškai dėstantis mintis vaikinas!

„Ąžuolyno“ gimnazijos direktorė V. Prižgintienė, pakalbinta apie „Čilo Šilą“, džiaugiasi pavykusia idėja: „Manau, kad tokios poilsio erdvės tikrai reikalingos, tai yra tam tikra vieta mokiniams susitikti, pabendrauti, tiesiog pailsėti. Sudarius galimybę mokiniams rinktis daugiau valandų, padidėja ir laisvų pamokų skaičius, tad tikimės, kad  ši  erdvė  sumažins iškilsiančius nepatogumus. Kartais su pavaduotojomis pasikalbame apie šią poilsio zoną. Prieš atsidarant „Čilo Šilui“ buvo nedidelis nerimas- ar nebus draskoma, laužoma, tačiau, pasirodo, mūsų mokiniai moka saugoti ir gerbti tai, ką patys sukūrė. Tad nerimo nebeliko ir mes džiaugiamės, kad vaikai tausoja ir vertina tai, ką turi. Mokyklos svečiai apie šią aplinką atsiliepia labai teigiamai, džiaugiasi, kad mokiniai turi savo erdvę. Negirdėjau nei vieno neigiamo atsiliepimo. Manau, kone visi jau  priprato prie „Čilo Šilo“, jis bus ir toliau reikalingas, mokiniai kurs, rengs, organizuos ten įvairius mini renginius ar diskusijas. Noriu pasidžiaugti parlamento nariais, nes jų indėlis į  poilsio erdvės įgyvendinimą buvo ir iki šiol yra pats didžiausias. Jie patys ieškojo ir kreipėsi į rėmėjus, buvo drąsūs ir atkaklūs. Mes padėjome įvairiais techniniais klausimais, kas susiję su civiline sauga ir kt.“

„Čilo Šilas“ nenustoja augęs. Vis daugiau minčių ir idėjų kyla čia rengti mini protmūšius, diskusijas, susitikimus, pasitarimus. Kodėl gi ne? Reikia tik noro! Jauki aplinka padės  ir mintims lietis kur kas lengviau ir sklandžiau.  Neabejojama, kad „Šile“ daugės ir stalo žaidimų, kitų pramogų, augalų. Laikui bėgant, šis kampelis taps vis jaukesne ir patrauklesne vieta moksleiviams.

 

Greta Gaidelytė, 2b

Comments are closed.