LIETUVIŲ IR RUSŲ KALBOS PROJEKTAS „JEI ŽMOGUS NORI GERAI GYVENTI, TURI SKAITYTI KNYGAS“ (A. MAMONTOVAS), SKIRTAS SPAUDOS ATGAVIMO, KALBOS IR KNYGOS DIENAI PAMINĖTI.

This entry was posted by on Ketvirtadienis, 7 gegužės, 2015 at

Kasmet gegužės 7-ąją Lietuvoje minima Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Ji mums turėtų priminti baisias rusų carinės valdžios represijas, kai buvo varžomi lietuvių tautos brandumą liudijantys ženklai – kalba, spauda, laisvas žodis. Minint šią mūsų tautai svarbią datą, gimnazijos mokytojos L. Daujotė, S. Brazienė ir Ž. Agafonova organizavo su 2 ir 4 klasių mokiniais integruotą lietuvių ir rusų kalbos projektą „Jei žmogus nori gerai gyventi, turi skaityti knygas“ (A. Mamontovas): skaitė knygas, ruošė lankstinukus, kūrė iliustracijas, vertė tekstus iš rusų kalbos, o prie jų prisijungė ir žurnalistų būrelis su pirmosiomis vadovėmis S. Braziene ir S. Riaukiene, parodydamas laikraščio „Ąžuolynas“ istorijos momentus.

 

UPĖ IR ĄŽUOLAS                                                                                            Visos upės nuolat teka į jūrą,
Tačiau jūra niekad nėra pilna.

Koh 1, 7

Mūsų gimnazijos laikraščio ištakos fiksuojamos 1996 metais. Mažyčiais upeliukais pratrūko atskirų klasių ar mokinių grupių leisti laikraštukai „I b žinios“, „Ąžuolynas VERB“, „Neramioji gimnazija“ ar „Be mokyklos negerai“. Didžioji dalis jų rašyti dar ranka ir, ko gero, įdedant daugiau širdies ir begalinio triūso nei šiais kompiuterizuotais laikais. Pirmuosius laikraščius kūrė mokiniai V. Grauslytė, E. Galvonas, L. Liepuonis ir kiti, o jiems talkino mokytojai Rita Babraitienė, Juozas Kukulskis, Džiugas Pocius, Andrius Gumuliauskas. Per pirmuosius metus iščiurleno keli skirtingi laikraštukai.

1997 m. pradėjus gimnazijoje veikti literatų būreliui subrendo reikalas kur nors publikuoti, viešinti savo kūrybą, tad visi rašantys, kuriantys ar šiaip energingi mokiniai, vadovaujami mokytojų – būrelio vadovių S. Brazienės ir S. Riaukienės, ėmė leisti laikraštį „Ąžuolas“, kuris išlaikė gražų ir labai jam tinkantį pavadinimą ir yra šiandien jau pavirtęs sraunia upe, galinčia pasiekti kiekvieną iš mūsų elektroninėje erdvėje. Ji pranešė mums svarbiausias naujienas, pasakojo apie įdomiausius įvykius, įspūdingas keliones, pristatė įdomiausių mokytojų ir mokinių portretus, stengėsi šmaikščiomis istorijomis, konkursais, kryžiažodžiais praskaidrinti gimnazijos bendruomenės gyvenimą ir atgaivinti mūsų sielą.

Kasmet žurnalistų būrelio gretas papildę nauji gabūs, vietoje nenustygstantys mokiniai bei energingi mokytojai, žurnalistų būrelio vadovai R. Babraitienė, A. Strumilienė, R Karpušenko, V. Dumčiuvienė, Ž. Agafonova, L. Daujotė, kuriais visada rūpinosi, kuriuos nuoširdžiai globojo pavaduotoja R. Babraitienė, stengėsi pranešti apie karščiausius mokyklos įvykius, rengė tyrimus, darė apklausas, ėmė interviu iš dirbančių ir jau su mokykla atsisveikinusių mokytojų, besimokančių ir mokyklą jau pabaigusių mokinių, publikavo įvairius kūrybinius darbus, svarstė aktualias gimnazijos problemas. Visų, tiek korespondentų, tiek fotografų, tiek maketuotojų, tiek menininkų, prisijungusių prie upelio sraunios tėkmės, ypač gimnazistų L. Hall, A. Rudeičiuko, V. Borisovo, G. Gerazimovaitės, I. Čedavičiūtės, M. Solovjovo, E. Ežerskytės, R. Strockytės, G. Liutkutės, A. Skuodaitės, G. Vičytės, S. Lėliutės, M. Šarno, K. Butkevičiūtės, G. Kavaliauskaitės ir kt. indėlis neįkainojamas – įamžintos svarbiausios ir gražiausios gimnazijos gyvenimo akimirkos.

2014 m. rugsėjis tapo lemtingas – gimnazijos laikraštis „Ąžuolas“ pakeitė savo tėkmės vagą ir persikėlė iš įprastos jai erdvės į internetinę erdvę http://azuolynas.blogr.lt. Tapo prieinamas platesnėms masėms, išsiplėtė laikraščio galimybės. Tikėkimės, kad sraunios upės vandenys neišdžius ir savo čiurlenimu toliau skleis žinias, naujienas ne tik mums, bet ir platesnei auditorijai.

Sigita Riaukienė

Comments are closed.