„Prioritetas JAV mokyklose – mokinių įgytos žinios, o ne egzaminų rezultatai“

This entry was posted by on Pirmadienis, 30 spalio, 2017 at

Pakalbinau 3-čių klasių mokines Rugilę Krikščiūnaitę ir Justę Viltrakytę. Abi jos dalyvavo mainų programoje FLEX ir visus metus svečiavosi Amerikoje. Buvo įdomu sužinoti, kuo gyvenimas ten skiriasi nuo ramaus ir galbūt daugeliui paauglių  nuobodaus gyvenimo Lietuvoje.

  1. Kurioje šalyje ir kuriam laikui buvai išvykusi bei su kokia mainų programa?
  2. Kodėl nusprendei išvažiuoti? Ar buvo sunku apsispręsti, ar tikrai nori visus metus būti svetur?
  3. Kas labiausiai patiko ir kodėl? Ar norėtum vėl tenai sugrįžti, o gal jau planuoji tai padaryti?
  4. Ar žmonių bendravimas ir elgesys JAV skiriasi, lyginant su Lietuva?
  5. Ar buvo sunku prisitaikyti mokslo atžvilgiu? O gal tokia mokslų sistema tau patiko labiau?
  6. Ar susiradai draugų, su kuriais bendrauji ir dabar? Ar norėtum jiems parodyti ir savo gimtąjį kraštą?

 

Justė Viltrakytė, 3c

  1. Buvau JAV, Michigan valstijoje. Ten praleidau 2016-2017 mokslo metus. Išvykau su FLEX mainų programa.
  2. Iš tikrųjų norėjau išbandyti savo jėgas, pamatyti kitą pasaulio pusę ir įgauti patirties. Man nuspręsti buvo tikrai gana lengva, nes tai buvo neįtikėtinai gera galimybė praplėsti akiratį. Sunkiausia, manau, buvo tėvams, nes metai – tikrai ilgas laiko tarpas.
  3. Labiausiai patiko žmonės, kuriuos ten sutikau. Jie buvo labai pozityvūs ir mielai priėmė mane į savo draugų ratą. Sugrįžti atgal tikrai noriu, bet kol kas dar neplanuoju. Gal pavyks, kai baigsiu mokyklą.
  4. Mano manymu, skiriasi. Kaip jau minėjau, dauguma mano pažįstamų žmonių buvo labai pozityvūs ir niekada nekalbėdavo apie savo problemas, o čia, Lietuvoje, dažniausiai būna atvirkščiai. Jų gyvenimo būdas yra kitoks, jie pripratę prie „patogaus“ gyvenimo būdo.
  5. Prisitaikyti buvo tikrai lengva, ir, manau, Lietuvos mokslų sistemą tikrai reikėtų keisti. Prioritetas čia – egzaminų rezultatai, o ne mokinių įgytos žinios. Mano mokykloje JAV buvo atvirkščiai. Aišku, ir jų sistema nėra tobula, turi savų minusų, bet man ji patiko daug labiau negu Lietuvos.
  6. Tikrai taip, šiais laikais labai lengva palaikyti ryšį per socialinius tinklus. Tikiuosi, kad jiems pavyks aplankyti ir Lietuvą.

Nuotraukos:

Rugilė  Krikščiūnaitė, 3d

  1. Buvau išvykusi su FLEX programa į JAV, Kolorado valstiją. Ten praleidau 2016-2017 mokslo metus.
  2. Iš tikrųjų, kai sužinojau, kad esu finalistė, labai džiaugiausi ir tas džiaugsmas užgožė visą nerimą. Gal tik paskutiniąją savaitę prieš išvažiuojant buvo liūdna atsisveikinti su visais savo draugais ir šeima.
  3. Labiausiai patiko jų švietimo sistema, pati mokykla, gausus sporto šakų pasirinkimas, varžybos ir įvairios veiklos po pamokų. Šiuo metu ten sugrįžti dar neplanuoju, tačiau galvoju apie studijas Europoje arba Amerikoje. Aišku, jeigu bus galimybė ten sugrįžti – kodėl gi ne?
  4. Aš manau, kad visi žmonės ten yra gana paprasti ir atviri. Daugelis yra atsipalaidavę, nėra taip, kad nuolat mokytųsi ar būtų susikoncentravę tik į vieną dalyką ir nematytų kitų gyvenimo malonumų.
  5. Tokia mokslų sistema man patiko labiau, viskas ten yra labai paprasta, mokytojai su tavimi bendrauja visai kitaip, lyg su draugais. Nuo 9 iki 12 klasės mokiniai gali pasirinkti, ką jie nori mokytis, gali viską išbandyti. Manau, jog tai jiems padeda lengviau apsispręsti, ką studijuoti ir ką toliau veikti gyvenime.
  6. Turiu tikrai daug draugų, su kuriais bendrauju iki dabar. Jie kaip tik planuoja kelionę į Lietuvą. Labai noriu jiems čia viską parodyti, nes gyvenimą Europoje jie įsivaizduoja visiškai kitaip. Atsimenu, kai pristatinėjau Lietuvą, mano draugai galvojo, jog Lietuva yra Afrikoje, tad, manau, jie tikrai turėtų pamatyti mano gimtąjį kraštą.

 

 

Kalbino Simona Šimkutė,3a

 

Comments are closed.