Pažink gimtąjį kraštą

This entry was posted by on Penktadienis, 17 spalio, 2014 at

Tai tikslas, kurį iškėlėme gimnazijos pirmokams, gražų spalio vienuoliktosios rytą pajudėjusiems link Kauno. Mūsų, t.y. Ia ir Id klasės mokinių, laukė Rumšiškių liaudies buities muziejus ir senasis Kaunas. Pirmokai pagal lietuvių kalbos ir literatūros programą pradeda skaityti, gilintis į lietuvių tautosaką, tad susipažinti su senuoju tautos gyvenimo būdu liaudies buities muziejuje buvo labai naudinga. Juk daugelis jau esame buvę Vilniuje valdovų rūmuose ir įsivaizduojame, kaip gyveno seniau kunigaikščiai, valdovai, o kokia buvo paprastų žmonių, valstiečių, kasdienybė, nebelabai ir žinome. Juk sunkoka keturiolikmečiui – penkiolikmečiui įsivaizduoti, kaip atrodo asla, rugių laukas ar šuns būda tikrame kaime. Tad Rumšiškių liaudies buities muziejus kaip tik tokia vieta.

Gimnazistai, lydimi gidės, apsilankė aukštaičių troboje, svečiavosi suvalkiečių, dzūkų kiemuose, nukeliavo į miestelio centrą, apžiūrėjo bažnyčią, pabendravo su senučiuke audėja, audžiančia gražiausias skareles, rankšluosčius, divonus. Savo akimis galėjo pamatyti, kokie tradiciniai nedideli trobų langai, kokios gražios gėlės auga po tais langais, kaip paklotos lovos, kokiomis staltiesėmis uždengti stalai. Be abejo, visus sudomino dviejų galų aukštaičių trobos. Kam tokių reikėjo? Ogi kartu po vienu stogu gyveno kelios kartos: tėvai ir vaikai. Lietuviai augino gyvulius, laikė bites. Ir kiekvieną sodybą saugojo koplytstulpis su Dievo atvaizdu.

Atrodo, ir pati gamta džiaugėsi „Ąžuolyno“ gimnazistais, apsilankiusiais tokioje gražioje vietoje, – maloniai švietė saulė ir glostė jaukus vėjelis.

Antroji kelionės dalis buvo ne mažiau įspūdinga – mūsų laukė Kauno dramos teatras, kur žiūrėjome režisieriaus A.Jankevičiaus sukurtą spektaklį „Gentis“ pagal I.Simonaitytės romaną „Aukštujų Šimonių likimas“. Džiugu, kad jauniesiems gimnazistams spektaklis patiko, jie suprato režisieriaus sumanymą, įvertino aktorių  vaidybą.

Kviečiame ir kitų klasių gimnazistus pasekti mūsų pavyzdžiu: pažinti gimtąjį kraštą. Jis toks gražus.

I d klasės auklėtoja Joana Jovaišienė

m9m7

m6   m4

m5m3 m2 m1

Comments are closed.