Kalbos kultūros metai gimnazijoje

This entry was posted by on Pirmadienis, 20 vasario, 2017 at

„Kalba yra neatsiejama nuo tų, kurie ją vartoja. Ji labai greitai išduoda, kas esi, koks esi, kuo gyveni. Mes maitiname kalbą savo gyvastimi, savo minčių skaistumu ir nedorybėmis, mes jai klojame šilkinius patalus, bet ir leidžiame šlaistytis pakiemiais“, –  teigia kalbininkė Rita Miliūnaitė. Tikrai, nuo mūsų pačių priklauso požiūris į gimtąją kalbą, vartojimą, norą išmokti ją taisyklingai vartoti.

Mūsų Seimas šiuos 2017-uosius metus paskelbė Kalbos kultūros metais. Šiems metams pažymėti gimnazijoje jau vyko  gražiausio sąsiuvinio paroda, raštingiausio mokinio konkursas, laukia dalyvavimas Nacionaliniame diktante ir visokių kitokių renginių. Be abejo, svarbiausia kiekvieną dieną pamokose vartoti taisyklingą lietuvių kalbą, rašyti be klaidų, neužmiršti gražios tarties. Jeigu pataisysime savo klaidą, pastebėsime ir perspėsime netaisyklingai kalbantį draugą, tai galėsime teigti, kad mums brangi sava kalba.

Tikriausiai visi pasidžiaugėme gimnazijoje vykusia nedidele gražiausio sąsiuvinio paroda. Joje galėjote palyginti, kaip buvo rašoma, į kokius sąsiuvinius prieš 30-40 metų. Skirtumų yra: seniau buvo ploni sąsiuviniai, dabar – kitokio formato, geresnės kokybės; seniau pradinėse klasėse buvo mokomasi dailyraščio, dabar teigiama, kad gražiai rašyti yra prigimties dalykas. Taip pat skiriasi ir vadovėliai. Dabar jie spalvingi, daug vaizdinės medžiagos, o seniau knygos buvo paprastesnės, ne tokio kokybiško popieriaus, mažiau vaizdų.

Mūsų gimnazijoje yra gražiai rašančių mokinių visose klasėse. Galima pasidžiaugti jų tvarkingais sąsiuviniais. Juos atsivertę suprantame, ko buvo mokomasi, aiškinamasi, kokie darbai atliekami. Iš tikrųjų ne veltui žmonės sakydavo, kad iš rašto ir kalbos galima pažinti žmogų.  Todėl džiugu, kad yra gimnazijoje šaunių mokinių, nes jie gražiai, taisyklingai rašo, jų sąsiuviniai gražūs, tvarkingi.

Sveikiname ir džiaugiamės geriausiai rašančiais mokiniais, t.y. mokyklos diktantą parašiusiais labai gerai:

Gabija Gudžiūnaitė, IIa
Simona Šimkutė, IIa
Saulė Zubytė, IIa
Liepa Šiupšinskaitė, II d
Ignas Šabanas II d
Simona Česnauskytė II e
Liucija Liniovaitė II c
Joris Dautartas II c
Laura Garbonytė II c
Greta Dobrovolskytė III e
Ieva Mažeikaitė III e
Dovilė Šlikaitė III e
Agnė Silkauskaitė III a
Rosita Steponavičiūtė I a
Eglė Auškalnytė I b
Aistė Buivydaitė I b
Patricija Lapienytė I d
Goda Gintalaitė I d
Šarlota Galinauskaitė I e
Gintarė Pociūtė I e
Gabija Gečaitė I e.

Lietuvių kalbos mokytoja Joana Jovaišienė

2017-02-01 08.14.33 2017-02-01 08.15.23 2017-02-01 08.14.49 2017-02-01 08.14.12

 

Comments are closed.