Mokslo diena gimnazijoje

This entry was posted by on Antradienis, 11 spalio, 2016 at

Rugsėjo 28-ąją dieną „Ąžuolyno“ gimnazijoje vyko išties išskirtinis renginys, skirtas 1-2 klasių mokiniams, – Mokslo diena. Septintos pamokos metu savo patirtimi ir žiniomis dalijosi ne tik įvairūs mokslo žmonės iš Klaipėdos universiteto ar kitų įstaigų, bet ir vyresnieji gimnazijos mokiniai. Šį renginį inicijavo mokytojai, tikri STEAM (angl. Science, Technology, Engineering, Mathematics) entuziastai –  Simona Balčiūnienė, Raimonda Dargevičienė,  Virginija Gineikė, Elena Šikšnienė, Vida Tolvaišienė, Saulius Žukauskas. Renginio koordinatorė – direktoriaus pavaduotoja ugdymui V. Valaitienė.

Pirmiausia trumpai apie renginio idėjas ir ištakas. Viskas prasidėjo, kai gimnazija gavo pakvietimą iš Ugdymo Plėtotės Centro padalyvauti MARCH (angl. Make Science Real in Schools) projekte bei išbandyti tarptautinę gerąją patirtį. Projekto partneriai yra iš net 7 skirtingų Europos valstybių: Didžiosios Britanijos, Graikijos, Vokietijos, Serbijos, Bulgarijos, Portugalijos ir, be abejo, Lietuvos. Projekto tikslas yra skleisti mokslo reikšmę kasdieniam gyvenimui tarp jaunimo, pabrėžti ryšį tarp mokslinių gebėjimų ir karjeros perspektyvų bei paremti idėją, kad mokslas prisideda prie tapimo aktyviais piliečiais. MARCH partneriai mokosi vieni iš kitų bendradarbiaudami: dalijasi inovatyviu ugdymo turiniu ir geriausiomis vidurinio  ugdymo mokslinio švietimo patirtimis, mato poreikį gerinti mokslinį švietimą, kuris gali prisidėti prie mokinių ateities karjeros perspektyvų. Projektas  vienija STEAM entuziastus, tačiau niekas netrukdė dalyvauti visiems norintiems. Skamba išties puikiai, ar ne? Smagu, jog mūsų mokykla nepraleido progos tapti šio kokybiško projekto dalimi. Tad galiausiai mokytojai pasirinko Graikijos pavyzdį – suorganizavo Mokslo dieną.

Renginio metu veiklų tikrai netrūko: buvo galima klausytis įvairių paskaitų arba dalyvauti praktiniuose darbuose. Artūras Skabeikis, Klaipėdos universiteto ekologijos ir aplinkotyros mokslo krypties doktorantas bei Jūrų muziejaus ichtiologas, supažindino antrokus su doktorantūros studijomis ir papasakojo apie grundalo reikšmę Baltijos jūros ekosistemai. Arūnas Balčiūnas, tos pačios srities doktorantas ir jūrų tyrimų atviros prieigos centro specialistas, klausė mokinių, ar jūrinė aplinka be šiukšlių bėra istorija, analizavo Baltijos jūros ekosistemos padėtį. Karolis Šležikas, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos agentūros vyresnysis valstybinis inspektorius, LAMMC ir miškų instituto doktorantas, su mokiniais nagrinėjo įvairiausiais aplinkos apsaugos problemas. Be šių lektorių, paskaitas taip pat skaitė mūsų mokyklos vyresnieji mokiniai: Martynas Linkevičius (3e), kuris supažindino antros klasės mokinius su savos gamybos teleskopu ir jo naudojimu dangui stebėti; Augustas Eskertas, Ramūnas Strumila, Dovilė Baguckytė bei Tautvydas Petruškevičius (3b) pasakojo, kaip jiems pasisekė sėkmingai padalyvauti respublikiniame inžineriniame konkurse BEC ir jį laimėti; Deividas Kniaževas (4d) dalijosi patirtimi, įgyta mainų programos metu Amerikoje. Apie darbą su šunimis pasakojo Klaipėdos šunų dresūros mokyklos „Canis Memelensis“ trenerė Asta Debesytė-Krūminienė. Prie mokslo esmės buvo taip pat galima prisiliesti praktiškai: keliolika antrokų ir trečiokų vedė praktinius užsiėmimus, kurių tema varijavo nuo maisto priedų nustatymo ir ekologijos iki bioplastiko gaminimo; be to, daliai mokinių buvo suteikta galimybė pavažinėti UAB „Vėjo projektų“ inžinierių pagamintu elektriniu autobusu.

Apibendrinant galima teigti, jog  mokytojai į šį renginį tikrai įdėjo daug darbo, o ir tai nenuėjo  veltui. Toks renginys galėtų tapti netgi kasmetiniu! Aš visų vardu dėkoju visiems lektoriams, mokiniams ir patiems  aktyviausiems  organizatoriams. Tikiuosi, kad mokiniai pasisėmė kuo daugiau žinių ir laikas nebuvo praleistas be reikalo.

Goda Skiotytė, 3d

DSC_0160-2 DSC_0155-2 DSC_0148-2 DSC_0145-3 DSC_0133-2-2 DSC_0128-2-2 DSC_0116-2 DSC_0110-2-2 DSC_0107-2-2 DSC_0102-2-2 DSC_0098-2-2 DSC_0091-2 DSC_0086-2-2

Comments are closed.